Yoga, YogaBlogg

10 typer yoga – hva er forskjellen?

Hvordan finner man egentlig den rette yogatypen når det er så mange varianter? Bare der hvor jeg bor finner du opp mot 10 typer yoga. I tillegg kommer yogaklasser som tilbys på de fleste treningssentrene.

Yoga er i dag lett tilgjengelig for alle, enten på et lokalt yogastudio, et treningssenter, gjennom lokale kurs eller på nettet. Det finnes online yogastudio og et mangfold av youtube kanaler med gratis yoga, men det er ikke lett å orientere seg i de ulike typene som tilbys. Jeg tror det er litt tilfeldig hva man begynner med og kanskje blir den første yogaopplevelsen favoritten. Selv begynte jeg med Bikram Yoga, og det vil nok alltid være en av mine favoritter, men jeg er nysgjerrig og åpen og har lyst til å fortsette å prøve nye typer og nye lærere. Det er så mange variasjoner og mye å lære.

Hvis du er helt nybegynner til yoga vil jeg absolutt anbefale deg å begynne med en klasse som har fokus på basis-øvelser, og hvordan du gjør disse riktig. Da blir du kjent med grunn-øvelsene og har et godt utgangspunkt til å prøve ulike typer yoga.

I min utforskning av yoga har jeg funnet meg 10 yoga typer som jeg vil utforske nærmere, noen av disse har jeg prøvd, mens andre er fremdeles uprøvd.

1. Hatha Yoga

Hatha yoga betegnes gjerne som klassisk yoga og er den mest utbredte yogaformen i verden. Det er et gammelt system som inkluderer asana praksisen, dvs. ulike yoga stillinger, og pranayama (pusteøvelser) som hjelper deg å roe ned sinnet og kroppen, og forberede kroppen på en dypere praksis, som meditasjon.

I dag brukes Hatha begrepet såpass bredt at det er vanskelig å vite hvordan en Hatha klasse vil være. I de fleste tilfeller vil en Hatha klasse være rolig, sakte og et godt sted å starte for en nybegynner som foretrekker en mer rolig yogaform som holder stillingene lenger. Det kan være mye variasjon mellom studioer og lærere, så det kan være en idé å forhøre seg litt før man går til en klasse. Se mer informasjon om Hatha yoga i et tidligere blogginnlegg her.

Stikkord: Klassisk yoga, rolig, holder stillingene lenger, egnet for nybegynnere

2. Ashtanga Yoga

Ashtanga yoga er en atletisk og fysisk krevende praksis. Tradisjonelt lærer man en serie yoga øvelser hvor pust og bevegelse er synkronisert. I denne prosessen vil kroppen generere intens intern varme og svette som gir økt sirkulasjon, en sterk kropp og et rolig sinn.  som man deretter praktiserer i eget tempo.

Dersom klassen er en «Mysore» klasse betyr det at elevene praktiserer serien på egenhånd, mens læreren går rundt og gir personlig veiledning. Denne formen for undervisning er vanlig å bruke i en Ashtanga klasse.

Stikkord: Fysisk krevende, gjentagende øvelser, synkronisert pust og bevegelse. Egnet for nybegynnere og mer erfarne som liker fysisk utfordrende trening.

3. Power Yoga

Power yoga er en moderne yogaform som har fokus på synkronisert pust og bevegelse. Ett pust – en bevegelse. Denne formen for yoga har sitt utspring fra Ashtanga Yoga og aerobic, og er en fysisk krevende trening.

I denne formen for yoga undervises det med musikk, timene er enkle, lette og morsomme. Her er det fokus på riktig trening ut fra moderne prinsipper, mer enn tradisjon.

Stikkord: Fysisk krevende, gjentagende øvelser, synkronisert pust og bevegelse. Egnet for alle som ønsker en treningstilnærming til yoga.

4. Bikram Yoga

Bikram yoga har også sitt utspring i Ashtanga Yoga. Det undervises i et rom varmet opp til ca 40 grader med en luftfuktighet på ca 40%. Det er alltid en serie på 26 øvelser som gjentas to ganger i totalt 90 minutter. På grunn av det oppvarmede rommet er det mye fokus på riktig pusteteknikk. Øvelsene tilpasses det kroppen klarer. De første 50 minuttene er stående øvelser med fokus på å varme opp store muskler og ledd, øke sirkulasjon og fokus på riktig pust. De siste 40 minuttene har fokus på rygg og økt mobilitet.

Stikkord: Gjentagende øvelser, synkronisert pust og bevegelse. Egnet for nybegynnere og alle som liker varmen.

5. Yin Yoga

Yin yoga er en rolig yogaform hvor yoga stillingene holdes i flere minutter, av og til 5 minutter eller mer. Hensikten er å åpne og tøye bindevev, dyp muskulatur og ledd/leddbånd.  Dette hjelper deg å gi slipp på spenninger i kroppen og gi deg mer energi. Det er også lagt til dynamiske overganger fra stilling til stilling for å styrke kjernemuskulatur.  Yin yoga er for deg har lite energi og trenger påfyll av energi, eller for deg som er overstimulert og har for mye energi. Yin yoga er basert på det Taoistiske konseptet; Yin og Yang, hvor Yin er det stabile og statiske i ting og yang er endringene i ting.

Stikkord: Roer og balanserer kropp og sjel, reduserer stress, øker sirkulasjon og fleksibilitet. Egnet for alle

6. Medisinsk Yoga

Medisinsk yoga er en terapeutisk yogaform som  er spesielt utviklet for medisinske formål. Yogaformen er basert på Kundalini, tradisjonell kinesisk medisin og moderne medisin. Yogaformen er tilpasset de fleste fysiske og psykiske begrensninger og øvelsene utføres mykt, rolig og bevisst. Det er fokus på pusteteknikk og meditasjon som påvirker både kropp og sinn. Øvelsene er egnet for mennesker med helsemessige utfordringer eller for de som har behov for rehabilitering og er forskningsbaserte.

Stikkord: Terapeutisk, spesielt godt egnet for mennesker med helsemessige utfordringer, men passer for alle.

7. Kundalini Yoga

Kundalini yoga består av et bredt spekter av yoga øvelser som hver for seg jobber med ulike aspekter av den fysiske, emosjonelle og mentale helse. Det er ingen fast serie i Kundalini yoga, slik man kan finne i andre yogaformer slik som f.eks Ashtanga. Kundalini yoga jobber med økt bevissthet og aktivere flyten av vår egen livsenergi og indre kraft.

Stikkord: Økt konsentrasjon og tilstedeværelse, mer energi og overskudd, sterk kjernemuskulatur, økt fleksibilitet, indre ro, bedre hukommelse og bedre søvn. Passer for alle.

8. Iyengar Yoga

Iyengar yoga er verdens mest utbredte yogaform. I Iyengar yoga legges det vekt på å gjøre kroppen og sinnet sterkt og fleksibelt gjennom fysiske stillinger og pusteøvelser slik at man kan utvikle en sunn balanse mellom styrke, fleksibilitet, utholdenhet og avslapning.

Stikkord: Sekvenser av øvelser, mye bruk av hjelpemidler som yogabelter, yogablokker, stor grad av presisjon (riktig utførelse av stillingene), passer for alle. Spesielt godt egnet for nybegynnere.

9. Vinyasa Yoga

Vinyasa yoga har sitt utspring fra Hatha yoga. Begrepet vinyasa knytter seg til synkronisert bevegelse og pust, og som gjør statiske øvelser om til en dynamisk flyt. Moderne vinyasa flow yoga beskrives best som freestyle Ashtanga da den ikke er bundet opp til noen fast struktur. I vinyasa er fokus på kontinuerlig pust og bevegelse, tiden mellom øvelsene er tiden man bruker på ett innpust eller utpust. I vinyasa yoga er fokuset på pusten, bevegelsen mellom øvelsene mer enn på å gjøre øvelsene perfekt.

Stikkord: Beroligende, synkronisert pust og bevegelse. Økt sirkulasjon, styrke og bevegelse. Egnet for alle som liker variasjon og flyt.

10. Jivamukti Yoga

I Jivamukti yoga er fokuset på tilstedeværelse og ivareta en gjensidig god relasjonen til andre. Yoga-formen er fysisk utfordrende og mentalt stimulerende. Øvelsene utføres i flytende serier med overganger synkronisert med pusten. Øvelsene er i varierende sekvenser fra time til time og praktiseres med musikk.

Stikkord: Harmoni, balanse, musikk, fysisk, etisk og spirituell praksis. Passer for alle som ønsker fokus på helhet og tilstedeværelse.

Om du likte dette innlegget må du gjerne dele det med linkene nedenfor, og følg meg gjerne på Instagram og/eller facebook.

Namasté

Kommenter

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s